De eerlijkheid en het liegen

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

«إن الصدق يهدي الى البر وإن البر يهدي الى الجنة، وإن الرجل ليصدق حتى يكتب عند الله صديقًا، وإن الكذب  يهدي الى الفجور وإن الفجور يهدي الى النار وإن الرجل ليكذب حتى يكتب عند الله كذابًا».

(رواه البخاري ومسلم).

In deze overlevering (Hadieth) van de Profeet Moehammed, moge Allah zijn eer en status verhogen, heeft hij ons aangemoedigd om de waarheid te zeggen en heeft hij ons gewaarschuwd om niet te liegen.

Het liegen betekent dat men bewust zegt wat anders is dan de waarheid, wetende dat het niet waar is. Het liegen is verboden, of het voor de grap is of serieus bedoeld. In beide gevallen is het liegen verboden.

Als de persoon bewust iets zegt wat niet waar is en diegene weet dat het niet waar is, dan heeft diegene de zonde van het liegen begaan. Bijvoorbeeld als iemand zegt: ik heb die persoon geslagen, maar hij heeft hem niet geslagen.

Als iemand liegt en daarmee een Moslim persoon kwetst, dan begaat diegene een grote zonde.

Je moet jezelf leren om eerlijk te zijn, de waarheid te zeggen en om niet te liegen. Het liegen is een slechte en gemene gewoonte. Grote hoeveelheden mensen zijn gewend om te liegen, waardoor ze als leugenaars bekend worden. Hierdoor worden zij ook onbetrouwbaar voor anderen.

Denk eraan dat de Profeet Moehammed, moge Allah zijn eer en status verhogen, NOOIT in zijn leven heeft gelogen. Daardoor noemde zijn volk hem de betrouwbare en de eerlijke (AsSaadiqul-Amien).

 

 

Allah weet het beste.