Het Vasten in de maand Ramadan

Het vasten in de maand Ramadan is verplicht voor iedere moslim die verantwoordelijk, gezond van geest is en het vasten wel kan verdragen.

 

Allah zei in de Koran in Soerat El-Ba-qa-rah Ayah 183:

 

(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ)

 

Wat betekent: [O gelovigen, het vasten is aan jullie verplicht voorgeschreven, zoals het aan de vorige moslimvolken die voor jullie waren verplicht voorgeschreven was, om jullie te helpen om Godvrezend te zijn].

 

Het vasten in de maand Ramadan is verplicht gesteld in de maand Sja^baan in het tweede jaar na de emigratie van de Profeet.

 

Het vasten in de maand Ramadan is een grote verplichting en een van de belangrijkste dingen van de islam. De moslims kijken uit naar deze maand omdat het de maand van goedheid, gehoorzaamheid en zegeningen is. Ramadan is ook de beste maand van het jaar. En in Ramadan is de beste nacht van het jaar, dat is de Nacht van Qadr de Waardevolle Nacht Lijlettoel-Qadr.

 

Het is verplicht om Ramadan te vasten als er een van de twee gebeurtenissen plaatsvindt:

 

  1. Als de maan op de avond van de 29e van Sja^baan na de zonsondergang gezien wordt.
  2. Als de maan niet gezien wordt, dan wordt de maand Sja^baan met 30 dagen afgemaakt en de dag daarna wordt dan de eerste dag van Ramadan.

 

De Boodschapper van Allah moge Allah zijn status verhogen heeft gezegd:

 

قَال رسول الله صلى الله عليه وسلم

((صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ، وَأفْطِرُوا لِرُؤيَتِهِ، فَإنْ غَمَّ عَلَيْكُمْ، فَأكمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلاَثِينَ))

رواه البخاري ومسلم

 

Wat betekent: " Jullie moeten vasten als jullie de maan van de maand Ramadan gezien hebben en aan het eind van de maand kunnen jullie stoppen met vasten als jullie de maan gezien hebben. Als er wolken zijn en de maan kan niet gezien worden dan maken jullie de maand Sja^baan met dertig dagen af ". Deze Hadieth is overgeleverd door El-Boegariej en Moslim. De betekenis van " als jullie de maan gezien hebben " is dat als de maan van de maand Ramadan gezien wordt.

 

Degene die de maan ziet, moet vasten. Degene die het niet ziet, maar wordt geïnformeerd door een oprechte en betrouwbare moslim die niet liegt, is ook verplicht om te vasten.

 

De verplichtingen van het vasten:

 

1- De intentie in het hart elke dag. Men neemt in zijn hart bijvoorbeeld de volgende intentie: ”Ik doe de intentie om morgen een dag van Ramadan van dit jaar te vasten voor Allah om van Hem beloning te krijgen”.

 

De tijd van om de intentie te nemen is vanaf de zonsondergang totdat het Ochtendgebed (Fadjr) begint.

 

2- Zich geheel onthouden van alles wat het vasten ongeldig maakt, vanaf het verschijnen van de echte dageraad tot de zonsondergang.

 

Er zijn veel zaken die het vasten verbreken en ongeldig maken. Een aantal voorbeelden zijn:

 

1- Het opzettelijk eten en drinken, terwijl dat men herinnert dat hij aan het vasten is. Zelfs als het maar iets kleins is, zoals een sesamzaad of een druppel water of een medicijn. Maar het vasten van degene die toch iets eet of drinkt terwijl hij vergat dat hij aan het vasten was, wordt niet verbroken. Dus zijn vasten is nog steeds geldig, zelf als hij niet in Ramadan aan vasten was.

 

2- De oordruppels en de neusdruppels maken het vasten ongeldig als het geneesmiddel in een holte van het lichaam binnenkomt. De oogdruppels maken het vasten niet ongeldig. Hetzelfde geldt voor een onderhuidse injectie of een injectie in de spier. Ook de injecties in de ader maken het vasten niet ongeldig.

 

3- Het bewustzijn verliezen voor de hele dag vanaf het Ochtendgebed tot zonsondergang. Ook het verliezen van het gezond verstand voor een moment verbreekt het vasten.

 

4- Het opzettelijk braken, zoals wanneer degene die vast opzettelijk zijn vinger in zijn keel steekt om over te geven. Dat maakt het vasten ongeldig. Maar als iemand onopzettelijk overgeeft en hij niets van het veranderde speeksel inslikt, dan is zijn vasten wel geldig. Maar hij moet wel zijn mond spoelen nadat hij overgegeven heeft.

 

5- De afvalligheid of de godslastering in alle soorten; geloven, daden en woorden.

 

Degene die zijn vasten ongeldig maakt door te eten, drinken of opzettelijk over te geven, begaat een zonde. Hij is ook verplicht om de ongeldig verklaarde dagen direct na Ramadan en de Feestdag in te halen. Hij is echter niet verplicht om geld te betalen aan de arme moslims als compensatie.

 

Het is toegestaan voor de zieke om niet te vasten als hij vreest dat het vasten schadelijk voor hem is.

 

Het is verboden (haram) om de twee feestdagen te vasten. De twee feestdagen zijn het Suikerfeest (^Iedul-Fitr) en het Offerfeest (^Iedul-Ad-ha). Het is tevens niet toegestaan om te vasten op de drie dagen na het Offerfeest (^Iedul-Ad-ha), die bekend staan als de dagen van Tasjrieq.

 

Smeekbede:

 

اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

 

Allahumma laka soemtoe wa-^ala riz-qika aftart.

 

Wat betekent: O Allah, ik heb gevast voor uw beloning zoekend en door uw levensonderhoud verbreek ik mijn vasten.

 

De Profeet moge Allah zijn eer en status verhogen (sallallahoe ^aleijhi was-sallam) toen hij zijn vasten verbrak zei hij gewoonlijk ook:

 

ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ الله

Dhahabadz-dzama’oe wabtal-latil-^oeroeqoe wathabatal-adjroe in sha’ Allah.

 

Wat betekent: "De dorst is voorbij. De droge bloedvaten zijn bevochtigd en de beloning is verdiend als Allah het gewild heeft". (Deze Hadieth is overgeleverd door Aboe Dauwoed).